Poroton kennoharkko muuraus

Ouluun rakenteilla kennoharkkorunkoiset koulut

Oulussa luotetaan keraamiseen kennoharkkoon koulurakentamisessa. Liikelaitos Oulun Tilakeskus on käynnistänyt kesän 2018 kuluessa kaksi koulurakennushanketta Metsokankaan ja Ritaharjun alueilla.

Rakenteen yksiaineisuus oli ratkaiseva tekijä

Molempien koulujen runkoratkaisuksi valittiin Suomessa vielä toistaiseksi vähemmän tunnettu täystiilinen kennoharkko. Yksiaineinen, massiivinen harkkorakenne vastasi ominaisuuksiltaan parhaiten kouluhankkeiden suunnittelutavoitteita.

– Ulkoseinien rakenneratkaisulta edellytettiin yksiaineisuutta, jolloin kosteuden siirtyminen ja varastoituminen rakenteeseen ei aiheuta haitallisia ilmiöitä. Poltetusta savesta valmistettu kennoharkko on lähtökohtaisesti materiaali, jonka virheensietokyky on korkea eli se sietää hyvin erilaisia muuttuvia olosuhteita ja jopa käytön aikaisia virheitäkin, Ville Laitinen perustelee valintaa.
 
Oulussa kennoharkkorunko tullaan verhoilemaan Wienerbergerin Graniitinkirjava Makasiini -tiilellä.
– Kennoharkkorungon voi viimeistellä lähes millä tahansa julkisivumateriaalilla. Tyypillisesti harkkopinta rapataan, joskin tiiliverhouksen etuna muihin materiaaleihin verrattuna on julkisivupinnan pitkäaikaiskestävyys ja huoltovapaus, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen muistuttaa.

Poroton S8 P -kennoharkko

Kennoharkkorakentaminen selvässä kasvussa

Oulun kouluhankkeissa kantavana ulkoseinäratkaisuna käytetään Wienerbergerin Poroton S8 P -harkkoa. Suurikokoisen tiiliharkon eristävyyttä parantaa kennostoissa käytetty perliittirouhe. Kosteusteknisiltä ominaisuuksiltaan perliitti toimii tiilen tavoin. Kevyt ja väriltään valkoinen, koostumukseltaan raemainen perliitti on myös yleisesti käytetty luonnollinen ja ympäristöystävällinen maanparannusaine.

– Pientalorakentamisessa ilmaeristeinen kennotiiliharkko on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja Porotherm-harkkotaloja löytyy jo lukuisia eri puolilta Suomea. Nyt savipohjaisen harkon kiinnostus kasvaa myös suuremmissa rakennushankkeissa. Esimerkiksi Kotkassa ja Joensuussa on alkanut Poroton-asuinkerrostalojen rakennustyöt. Rovaniemellä kennoharkot puolestaan valittiin Lapin yliopiston harjoittelukoulun laajennuksen runkoratkaisuksi, Juha Karilainen toteaa.

Poroton kennoharkko muurari Metsokangas

Hankkeessa liikkeellä positiivisin odotuksin

Ensimmäisten kennoharkoilla toteutettavien koulurakennusten rakentamista seurataan mielenkiinnolla niin Oulussa kuin muualla Suomessa. Koulujen sisäilmaongelmat ovat yleisesti tiedossa ja ratkaisuja turvallisten ja terveellisten tilojen varmistamiseksi etsitään monessa kaupungissa ja kunnassa.

– Kennoharkkorakentamisen pilottina toimiminen merkitsee meille positiivista odotusta ja virettä koko hankkeelle. Poltetulla tiilellä on erinomainen maine ja vaikka kennoharkko on tuotteena Suomessa varsin uusi, on se materiaalina vanha ja hyvin tunnettu, Ville Laitinen huomauttaa.

– Jos halutaan muuttaa asioita, joskus täytyy osata tehdä poikkeavasti. Me olemme nyt ottaneet oman askeleemme muutoksen tiellä ja katsomme, mitä kokemuksia tästä saamme. Jokainen hankkeen osapuoli haluaa tuottaa aidosti hyvää lopputulosta.

Rakennuslehden artikkeli Poroton-runkoisten koulujen rakentamisesta

Oulun kouluhankkeet

Metsokankaan koulu, 2800 brm 2
Ritakankaan koulu, 2560 brm 2
Molempien koulujen rakennustyöt käynnistyivät kesällä 2018
Poroton-muuraustyöt käynnistyivät viikolla 27
Rakennuttaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus
Rakentaja: NCC Suomi Oy
Valmistuminen: elokuu 2019
 
Runkomateriaali:
Poroton S8 P -harkko
Mitat 248x490x249 mm
Paino 22,7 kg/kpl                       
Lämmönläpäisykerroin 0.16 W/m 2K
Puristuslujuusluokka harkolle 10 MN/m 2
Ääneneristävyys  dB ≥ 48

Katso myös