Ajatonta arkkitehtuuria Saunalahdessa

Magneettikatu 14 Espoo Kivitalopalkinto 2017, Wasserstrich Zwart
Espoon Saunalahteen valmistunut 115 asunnon kiinteistö näyttää, miten rakennuksen voi suunnitella ja toteuttaa laadulla, mutta silti kohtuullisilla kustannuksilla.

Kolmesta kuusikerroksisesta rakennuksesta koostuva Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14 herättää huomiota muodoillaan ja yksityiskohdillaan. Keskiöön jäävää puhdaslinjaista kaaritaloa reunustavat niin materiaaleiltaan kuin muodoiltaankin persoonalliset pistetalot. Kohteesta aistii heti, että se on huolella suunniteltu ja toteutettu.
 
– Lähtökohtana oli suunnitella mahdollisimman hyvä asuinkortteli ja käyttää kestäviä materiaaleja. Eri osapuolet muodostivat suunnittelusta toteutukseen tiimin, jonka työskentelyssä oli innostunut henki, kertoo arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy:stä.
 
Lopputuloksena on kestävän kehityksen periaattein rakennetut asuinkerrostalot, joiden välipohjat on paikalla valetut ja julkisivu toteutettu tiilen päälle rappaamalla.  Rakennuksen omaleimaista ilmettä lisäävät pitkistä, mustista tiililankuista muurattu pohjoisjulkisivun jalusta, sekä väritehosteiden käyttö niin julkisivuissa kuin porrashuoneissakin. Kohteen pääurakoitsijana toimi Lujatalo Oy ja rakennesuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Jonecon Oy.

Rakennuksen elinkaarikestävyys keskeistä

Myös rakennuttaja Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.
– Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista, rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.
– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.
Veikko Mäkipaja sanoo, että heidän toimistolleen hyvien rakennusmateriaalien valinta on erittäin tärkeää.
– Kun suunnitellaan tehokas ja selkeä rakennus, voidaan kustannusten puitteissa käyttää rakentamiseen laadukkaita materiaaleja.

Useiden eri laatutekijöiden ansiosta kohteelle myönnettiin vuoden 2017 Kestävä Kivitalo -palkinto. Palkinnon saivat Espoon Asunnot Oy / Magneettikatu 14:n toteuttajat:
 
Pääsuunnittelija                         Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy
Rakennuttaja                             Espoon Asunnot Oy
Rakennesuunnittelu                   Insinööritoimisto Jonecon Oy
Urakoitsija                                  Lujatalo Oy
 
Kohteen julkisivussa käytetty pitkä, matala tiili on Wienerbergerin tuotantoa, Wasserstrich Zwart (495x100x38 mm).

Katso myös