Kerrostalo Kotkaan Poroton-kennoharkoista

Kotkan toritalo Poroton-runko havainnekuva
Kotkan kauppatorin laidalle rakennetaan Suomen ensimmäistä kennoharkkorakenteista kerrostaloa. Massiivitiilirakenne valittiin erityisesti sen elinkaarikestävyyden vuoksi.

Kolmijoen keskustakorttelin omistaa Agda Kolmijoen perikunta. Yli 100 vuotisen historian aikana rakennuskantaa on kehitetty ja uudistettu. Nyt rakenteilla olevan kerrostalon suunnittelu käynnistyi toden teolla kolmisen vuotta sitten, kun rakennevaihtoehdoksi löytyi keraaminen, massiivitiilinen kennoharkko.
- Vieressä on lähes satavuotias tiilirakenteinen ja julkisivultaan rapattu kerrostalo ja tavoitteena oli rakentaa vastaavanlainen elinkaareltaan kestävä ja rakenteeltaan mahdollisimman terveellinen talo, painottaa rakennuttajana toimiva Tiina Halonen.
Nelikerroksiseen rakennukseen tulee kaikkiaan 12 vuokra-asuntoa sekä ensimmäiseen kerrokseen neljä liikehuoneistoa. Huoneistojen toiminnallisuuteen ja viihtyisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota kuten myös koko rakennuksen ulkonäköön. Talon arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Jani Prunnila.

Hengittävä ulkoseinärakenne

Rakennuksen runko ja väliseinät rakennetaan betonielementeistä, mutta kaikki ulkoseinät muurataan 49 cm paksuista Poroton-kennoharkoista, jotka alittavat U-arvon 0,17 W/m2K. Savipohjaisen harkon kennosto on tässä harkkotyypissä täytetty perliitillä, joka parantaa lämmön- ja ääneneristävyyttä verrattuna avokennoiseen, ilmaeristeiseen harkkoon. Vulkaaninen kiviaines perliitti on tiilen tavoin korkeassa lämpötilassa poltettu luonnonmateriaali. Yhdessä ne muodostavat monoliittisen rakenteen, joka tasaa tehokkaasti lämpötilojen ja kosteuden vaihtelua eri vuodenaikoina.
- Rakenteen sekä ulko- että sisäpinnat tulee käsitellä kosteutta läpäisevillä aineilla. Siten rakenne toimii optimaalisesti kaikissa olosuhteissa. Kennoharkolla on suuri kosteuskapasiteetti ja se reagoi nopeasti ilmankosteuden vaihteluihin pitäen sisäilman miellyttävänä myös kovina pakkaspäivinä, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen kertoo.

Rakentaminen etenee suunnitelmien mukaisesti

Kotkan Toritalon rakentamisesta vastaa Oy Rakennuspartio. Poroton-kennoharkko oli heille tuotteena uusi tuttavuus, mutta rakentaminen on silti sujunut kitkattomasti.
- Jonkin verran uusi rakenneratkaisu on vaatinut lisäperehtymistä, mutta yleisesti ottaen projekti on edennyt hyvin. Vauhtiin päästyämme ulkoseinää on syntynyt nopeaan tahtiin, RI Juha-Matti Airola toteaa.
Paksu ulkoseinä viistetään ikkunanpielien kohdalta, jotta luonnonvalo pääsee sisätiloihin ja avartaa näkymää torin suuntaan. Viisteillä luodaan myös mielenkiintoa muutoin pelkistettyyn, vaaleaksi rapattuun julkisivuun.
- Valmistuttuaan talo näyttää linnamaiselta ja on kuin torin toisella sivulla seisovan kaupungitalon pikkuserkku, Tiina Halonen kiteyttää

Katso myös