Porotherm-kennoharkkotalo

Porotherm-talo Oulu
Perinteisen tiilitalon ja harkkotalojen rinnalle on tullut täysin uudentyyppinen keraamisista Porotherm-kennoharkoista rakennettava kivitalo.

Porotherm-kennoharkkotalo on täystiilitalouutuus Suomessa. Sen runkorakenteena ovat kennomaiset massiiviharkot, joissa ei tarvita laisinkaan erillistä lämmöneristettä. Viisikymmentä senttiä paksun ulkoseinän eristeenä toimii ainoastaan kennoharkkojen sisällä oleva ilma. Kaikkiaan Porotherm-kennoharkkotalo on sekä terveellinen että turvallinen kivitalo asua ja omistaa. Rakenne ei sisällä mitään orgaanisia kosteudelle alttiita tai homehtumisherkkiä rakenneosia. Rakenne ei tarvitse myöskään riittävän tiiveyden aikaansaamiseksi erillisiä muovikalvoja, vaan monoliittinen U-arvoltaan 0,17 W/m2 K vaatimuksen täyttävä ulkoseinärakenne takaa tasaiset lämpötilaolosuhteet kaikkina vuodenaikoina.

Kosteusteknisesti turvallinen

Porotherm-talon rakenne on kosteusteknisesti turvallinen. Siihen ei tuoda rakennusaikana lisäkosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Vain vaakasaumoihin levitetään ohuen ohut laastikerros, mikä merkitsee säästöä myös laastin menekissä. Harkot ovat valmiiksi pontattuja sekä mittaansa hiottuja, mikä helpottaa ja nopeuttaa myös asennusta. Ohut sauma varmistaa myös sen, että rakenteesta tulee täysin monoliittinen ilman eristävyyttä heikentäviä kylmäsiltoja. Massiivisuutensa ansiosta rakenne varaa hyvin lämpöä ja toisaalta tasaa hyvin myös lämmön ja kosteuden vaihteluita eri vuodenaikoina.

Rapattu tai tiilijulkisivu

Porotherm-kennoharkkotalon voi joko rapata tai vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueita ajatellen mikään ei estä Porotherm-harkkotaloa vuoraamasta myös puupaneelilla.

Rappausta ei tarvitse odottaa

Ohuiden kennojen ja keraamisen rakenteensa ansiosta Porotherm-seinä on kaikista kivirakenteista nopeimmin kuivuva, mikä mahdollistaa sisäpuolisten töiden sekä julkisivurappauksen lähes välittömästi muurauksen jälkeen samoja telineitä hyväksikäyttäen. Rakentamisaika lyhentyy ja rakennus saadaan valmiiksi yhdellä kertaa ilman, että julkisivurappauksen lopullista valmistumista tarvitsisi odottaa perinteisen lämmityskauden ajan.

Katso video Porotherm-talon rakentamisesta

Lisää Porotherm-rakentamisesta oheisessa esitteessä

Porotherm-kennoharkkotalon runkomuuraustyöohje

Katso myös