Terveellinen talo Porotherm-harkoista

Porotherm-tiiliharkkotalo Vantaa
Wienerbergerin Porotherm-tiiliharkoista rakentuu energiatehokas, kestävä ja terveellinen pientalo. Vantaalainen perhe on tyytyväinen, että runkoratkaisuksi valikoitui Porotherm

Alun perin perheen piti rakentaa tiilen päälle rapattu kivitalo. Perheen isä innostui kuitenkin täystiilirakenteesta. Suunnitelmat muuttuivat Terca-täystiilitaloon ja muurattuun julkisivuun. Kestävä rakenne, turvallinen talo ja terveellinen sisäilma olivat perheelle tärkeitä asioita tulevassa kodissaan.Tiilivalmistajalta ehdittiin jo ottaa laskelmat rungon ja tiilen kustannuksista, kun perheen isä tutustui Wienerbergerin Porotherm-kennoharkkoon.
 
Porotherm-kennoharkkotalo on täystiilitalouutuus Suomessa. Sen runkorakenteena ovat kennomaiset massiiviharkot, joissa ei tarvita laisinkaan erillistä lämmöneristettä. Viisikymmentä senttiä paksun ulkoseinän eristeenä toimii ainoastaan kennoharkkojen sisällä oleva ilma. Perheen tiilitaloon olivat suunnitelmat jo valmiina. Talon arkkitehdin mielestä niiden muuttaminen tiilestä kennoharkolle kävisi hyvin nopeasti. Hänen mukaansa myös yhdestä aineesta tehty harkkoseinä ilman muovia on teknisesti kaikkein toimivin ratkaisu.

Helppo rakentaa

Kennoharkko on rakennustyön kannalta helppo ratkaisu, kun kerralla muurataan lähes valmista. Perinteinen täystiilitalo vaatii muurauksen, eristyksen ja pinnoituksen eli paljon enemmän työtunteja ja -vaiheita. Porotherm-rakenteessa ei käytetä perusmuurauslaastia kuin ensimmäisellä rivillä.
 
Rakennuttaja oli itse mukana talonsa muurauksessa. Kokemuksensa mukaan hän sanoo, että alku täytyy tehdä huolella ja saada pohja ihan suoraan. Sitten toinen kerros on helppo latoa ja liimata. Sen jälkeen harkkokerrokset nousevat nopeasti.  Liimalaastin levittämiseen kannattaa käyttää maalitelaa, näin saadaan liimaa millin kerros.

Hyviä yllätyksiä

Rakentajaperheelle koko rakennusprojekti oli positiivinen yllätys. Porotherm-harkkoseinän tekeminen ei ollut mitenkään vaikeaa. Perhe suosittelee sitä kaikille, jotka haluavat varmasti toimivan ja terveen rakenteen. Jokainen rakentaja taistelee budjetin kanssa. Rakennuttajan mukaan runkorakenteessa Porotherm laski kokonaiskustannuksia. Vaikka kantavan rakenteen hinta nousi, ei tarvittu eristeitä eikä julkisivuun tiiliä.
 
Porotherm-talo Vantaalla
 
Valmistunut: 2016
Kerrosala: 201m2
Kokonaisala: 299 m2
Rakennus: 4 mh, oh, k, th + at, erillinen saunarakennus
Arkkitehtisuunnittelu: arkkitehti Tarja Petäjä, Arkkitar Oy
Julkisivu: rapattu
Runko: Porotherm-harkko / Wiernerberger
Runkourakoitsija: Tyvipölli Axe Oy

Katso myös