Alusta paviljonki arkkitehtien tutkimusprojekti Helsinki

Alusta - arkkitehtien tutkimuspaviljonki

Arkkitehtien Maiju Suomen ja Elina Koiviston suunnittelema paviljonki Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon sisäpihalla tarjoaa paikan ihmisten ja muunlajisten eläinten kohtaamiselle, ympäristön havainnoinnille sekä siitä keskustelulle. Paviljongin rakenteet on toteutettu pääosin savipohjaisista luonnonmateriaaleista. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023.

Ympäristötietoisen arkkitehtuurin ja luonnonmukaisten materiaalien koelaboratorio

Alusta on osa Maiju Suomen väitöskirjatutkimusta, joka tarkastelee ympäristötietoisen arkkitehtuurin esteettistä ja poliittista ulottuvuutta. Samalla tila toimii koelaboratoriona Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa. Alusta-paviljongin materiaalit on valittu punniten tarkkaan niiden alkuperää, käytön aikaisia vaikutuksia ja jatkosijoitusta. Pyrkimys on säästeliääseen energiankäyttöön ja haitattomaan materiaalikiertoon savea, puuta ja biohiiltä hyödyntämällä.

Luontokeidas sekä tila kohtaamisille ja keskusteluille

Paviljongin multa-altaat ja rakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kasvillisuus muovaa osaltaan tilaa ja vastaa samalla pölyttäjähyönteisten ravinnon ja suojan tarpeisiin. Hajottajasienet osallistuvat luonnonkiertokulun ylläpitämiseen ja luovat koteja ja ravintoa hyönteisille. Yhteistyössä Helsingin yliopiston ekologian tutkijoiden kanssa projekti pyrkii lisäämään luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä sekä tuomaan esiin maaperän ja sen eliöiden olennaista merkitystä ekosysteemin hyvinvoinnille.

Yhteistyöhanke, Wienerberger harkkojen, tiilituotteiden ja saviaineksen toimittaja

Alusta-paviljonki toteutuu yhteistyössä Raision seudun koulutuskuntayhtymän savirakennusalan koulutuksen, Aalto-yliopiston sekä Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden kanssa. Toteutusvaiheen työryhmään kuuluu arkkitehti Franziska Dalheimer. Toteutuksessa ovat mukana Fiskars, Hyötykasviyhdistys, Ilmarinen, Iki Carbon, Kekkilä, Kääpä Biotech, Rudus, Suomen pintakäsittely, Stark Suomi ja ja Wienerberger. Hanketta ovat tukeneet Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Greta ja William Lehtisen säätiö.

Lue lisää Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon verkkosivuilta. Voit myös seurata Paviljongin rakentamista ja myöhempiä vaiheita Suomi/Koiviston Instagramista.
Arkkitehdit esittelevät Alusta-paviljonkia myös Ylen aamu -lähetyksessä 9.8.2022.

Alusta-paviljonki elokuussa 2022

Alusta paviljonki arkkitehtien tutkimusprojekti Helsinki

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista.

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Vähähiiliset tiilituotteet kestävään rakentamiseen

Korian tehtaalla valmistetut tiilituotteet pärjäävät hyvin vertailtaessa eri tiilenvalmistajien tuotekohtaisia CO2-päästöarvoja. Tiilet voidaan valmistaa jatkossa myös hiilineutraalilla biokaasulla, jolloin tuotteiden hiilidioksidipäästöt putoavat alle puoleen.

Lue lisää

Savi on ehtymätön luonnonvara

Suomen koko tiiliteollisuus saa vuoden tuotannossa tarvittavan saven alle viiden hehtaarin pinta-alalta vanhaa kesantopeltoa.

Lue lisää

Ilmastoneutraalit Poroton-harkot

Materiaalivalinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Perliittitäytteiset Poroton-harkot on sertifioitu ilmastoneutraaleiksi tuotteiksi eli niiden tuotannossa syntyneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu.