Viherkallion päiväkoti Espoo Ruskonkirjava Makasiini

Viherkallion päiväkodin tiiliverhous haastaa perinteiset limitykset

Espoon Viherlaaksoon valmistui syksyllä 2024 uusi, 250 lapselle suunniteltu Viherkallion päiväkoti. Uudisrakennus korvasi aiemmin tontilla sijanneen huonokuntoisen päiväkodin sekä Viherrannan päiväkotirakennuksen. Viherkallion päiväkodin arkkitehtisuunnittelusta ovat vastanneet yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Gylling sekä One Architects, pääsuunnittelijana Mikael Gylling ja projektiarkkitehteinä Eelis Leino sekä Katriina Teräsvuori.

Päiväkodin tilat on jaettu kuuteen samanlaiseen toimivaan ja rauhalliseen kotipesään, joissa jokaisessa on oma sisäänkäynti sekä pesu- ja ryhmätilat. Näiden lisäksi rakennuksen keskeltä löytyy useita monikäyttöisiä yhteisiä tiloja, kuten ruokasali, luontohuone ja kahden kerroksen korkuinen iso monitoimisali. Kulku näihin yhteistiloihin ja ulos leikkipihalle tapahtuu suoraan jokaisesta kotipesästä, mikä rauhoittaa ja helpottaa päiväkodin arkea. Tämän ratkaisun ansiosta Viherkallion päiväkoti on kuin kuusi pientä päiväkotia yhden ison päiväkodin sisällä.

Kolmikerroksinen tiiliverhoiltu päiväkotirakennus myötäilee sulavasti rakennuspaikan suurehkoja korkeuseroja ja kallioisen maaston muotoja. Piha-alueella on säilytetty luonnonmetsän tuntua jättämällä paljon puustoa ja kalliota paikoilleen. Suuri luonnonläheinen piha tarjoaa hyvät mahdollisuudet leikkiin, oppimiseen ja luontosuhteen vahvistamiseen.

Viherkallion päiväkoti Espoo Ruskonkirjava Makasiini

Punaruskea tiilijulkisivu sekalimityksellä

Päiväkotirakennuksen kadunpuoleinen osa on pääosin tiiliverhoiltu ja pihan puolella tiiliverhoilua täydentää valkoinen rappaus sekä puuverhoilu. Julkisivupinnoillaan päiväkoti täydentää tyylikkäästi alueen olemassa olevaa osin punatiilistä ja osin valkobetonista rakennuskantaa.

Päiväkodin julkisivutiileksi valittiin Korian tiilitehtaan Ruskonkirjava Makasiini -tiili. Puhtaaksimuurattu tiilijulkisivu on toteutettu Suomessa varsin harvoin käytetyllä sekalimityksellä.

– Se, että tiilen muuraussaumat eivät muodosta selkeitä pystylinjoja, tuo vapautta ikkunoiden ja ovien sijoitteluun. Sekalimitys saa myös julkisivun näyttämään yksiaineisemmalta, kun ladonta ei muodosta mitään toistuvaa kuviota, arkkitehti Mikael Gylling kertoo.

Muuraustyötä ohjeistettiin etukäteen muutamalla perussäännöllä: päällekkäiset pystysaumat eivät saa osua kohdakkain, pystylinjojen minimipoikkeama on aina vähintään 4 cm ja muurauksessa ei tule käyttää liian pieniä, alle 6 cm paloja. Lisäksi tiilimuurausta jatkettiin rakennuksen nurkkien yli, joka osaltaan helpotti riittävän satunnaisen tiililadonnan aikaansaamisessa, kun nurkissa voitiin vapaasti valita sopivan kokoinen tiilenpala edellisiin tiilivarveihin nähden.

– Saimme myös Wienerbergeriltä arvokasta tietoa sekalimityksen ohjeistamiseen ja toteuttamiseen, Mikael Gylling toteaa.

Sekalimitys häivyttää yllättäen liikuntasaumat

Päiväkodin tiilijulkisivussa ikkunoiden ja ovien ylitykset toteutettiin tiilipalkeilla. Ne valmistettiin normaalisti täysikokoisista tiilistä ja sekalimitys jatkuu niiden yläpuolella ongelmitta. Kohteen muurauslaastina on käytetty sävyltään perinteistä, harmaata laastia. Liikuntasaumoihin puolestaan valittiin sävy mahdollisimman lähelle tiilen sävyä.

– Oli mielenkiintoista huomata, että osittain sekalimityksen ansiosta liikuntasaumat eivät juurikaan erotu muuratusta seinästä. Toki liikuntasauman värivalinnallakin on suuri merkitys lopputulokseen. Soudalin valikoimasta löytyi sopiva, lämmin saumasävy, arkkitehti Eelis Leino sanoo.

Päiväkotiryhmät aloittivat toimintansa uudessa päiväkodissa 2024 marraskuun alussa 2024. Henkilökunnan palaute pohjaratkaisusta ja toiminnoista on ollut myönteistä. Viherkallion päiväkodin rakennusurakasta vastasi Jatke toimitilat ja muurausurakoinnista KJL Muuraus. Tilaajana oli Espoon kaupunki. Yhteistyö eri osapuolien kanssa sujui hyvin koko hankkeen ajan.

Viherkallion päiväkoti Espoo Ruskonkirjava Makasiini