Tiilen pääraaka-aine on savi

Suomen koko tiiliteollisuus saa vuoden tuotannossa tarvittavan saven alle viiden hehtaarin pinta-alalta vanhaa kesantopeltoa.

Kotimainen savi palaa punaiseksi

Keraamisten tiilituotteiden tärkein raaka-aine on savi. Suomen maaperässä savea on runsaasti jääkauden aikaisten jätikköjokien tuoman lietteen vuoksi. Myös uutta saviainesta syntyy jokien ja vesistöjen yhtymäkohdissa. Laskennallisesti savea riittää Suomessa vähintään 500 000 vuodeksi tiiliteollisuuden tarpeisiin.

Kotimainen savi sisältää rautayhdisteitä, mikä näkyy tiilituotteissa polton jälkeen punaisena värisävynä. Edelleen punainen on suosituin ja käytetyin tiiliväri, mutta tuotekehityksen myötä tiilien väriskaala vaihtelee valkoisesta mustaan kaikissa mahdollisissa sävyissä siltä väliltä. Vaaleimpien tiiien valmistuksessa käytetään ulkomaista kaoliinisavea ja kalkkia.

 

Poltettu savitiili on turvallinen rakennusmateriaali

Tiili on aina koettu monessakin suhteessa turvalliseksi rakennusmateriaaliksi. Historia osoittaa, kuinka tiiltä on käytetty onnistuneesti mm. erilaisten puolustuksellisten linnakkeiden materiaalina. Useimmat näistä linnoista ovat säilyneet aina näihin päiviin asti, huolimatta siitä, että ne ovat käyneet läpi sekä sotia että tulipalojakin. Tämä osoittaa vain sen, kuinka hyvä materiaali voi vaativista olosuhteista huolimatta kestää läpi vuosisatojen.

Varmasti juuri turvallisuus on ollut yksi tärkeimmistä valintakriteereistä, miksi juuri tiili on valittu useimpien merkittävien rakennusten rakennusaineeksi. Tiilestä on tehty mm. iso osa Suomen kirkoista, varuskunnista, vankiloista, hallintorakennuksista - kaupunkien tiiviisti rakennetuista asuinkerrostaloista puhumattakaan. Tiilen materiaalivalinnan puolesta ovat puhuneet sen kestävyys, helppohoitoisuus, turvallisuus ja kaunis ulkonäkö. Toisaalta tiiliseinät on vaurion sattuessa myös suhteellisen helppo korjata.

Tiili tasaa kosteusvaihteluita

Poltettu tiili on ottaa vastaan ja luovuttaa kosteutta tehokkaasti. Erityisesti täystiilinen ulkoseinärakenne on massiivisuutensa ja yksiaineisuutensa ansiosta turvallinen ja siten varma valinta runkovaihtoehtoja mietittäessä. Poltetut kennotiiliharkot kasvattavat suosiotaan niin asuntotuotannossa kuin esimerkiksi koulu- ja päiväkotirakentamisessa.

A round building with brownish brick facade

Haluatko lisätietoa?

Anna yhteystietosi niin me otamme sinuun yhteyttä. Palvelemme kaikissa tiilirakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. 

Myyntipalvelu

Soita tai lähetä sähköpostia oman alueesi myyjälle. Saat lisätietoa tarpeisiisi soveltuvista tiiliratkaisuista

Seuraavat artikkelit saattavat kiinnostaa sinua

Tiilenvalmistuksen historia Suomessa

Tiilen valmistus alkoi Suomessa vuosien 1229-1286 välisenä aikana Turussa ja ensimmäinen tiilitehdas perustettiin Turun tuomiokirkon tiilitarpeisiin. Tyypillisesti tiilen valmistus siirtyi paikasta toiseen rakentamisen perässä.

Lue lisää

Julkisivutiilien tuotanto Korian tiilitehtaalla

Tiilierän tuotantoprosessi raaka-aineest valmiiksi lopputuotteeksi kestää kokonaisuudessaan kahdesta kolmeen viikkoa.

Lue lisää